پیام دکتر جعفر سرقینی
پیام معاون سابق امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت به جامع معدن و صنایع معدنی ایران
شناخت فرصتها و توانمندیهای بومی و استفاده بهینه از آنها، زمینهساز استقلال و خودکفایی مردم هر کشور است. راهاندازی و گسترش صنایع معدنی گوناگون نیازمند تامین مواد اولیهاست که از اکتشاف، استخراج و بهرهبرداری از منابع معدنی خدادادی و تجدید ناپذیر بدست میآید.
وجود بیش از 50 میلیارد تن ذخایر شناسایی شده معدنی ( با عنایت به رتبه اول ایران از نظر ذخایر معدنی در خاورمیانه) جذابیت بالایی را برای سرمایهگذاریهای خارجی در بخش معدن کشور ایجاد کرده است.
تحقق اقتصاد مقاومتی جز با تکیه بر دانش ملی و بهرهمندی هرچه بیشتر از ذخایر معدنی کشور ممکن نیست. دولت میتواند با استفاده بهینه از تشکلها و انجمنها و تقویت حاکمیت، مدیریت و نظارت در بخش معدن، مزیتهای نسبی کشور را در راستای برنامههای توسعهای ارتقا بخشد. در این رابطه جمعآوری و به روز آوری اطلاعات و آمار بخش معدن و صنایع وابسته در کنار بررسی چگونگی سرمایهگذاری خارجی در این حوزه، زمینه را برای بهبود سیاستهای کلان معدنی در کشور جهت جذب سرمایهگذاری شرکتهای معدنی بزرگ خارجی فراهم خواهد نمود. دولت همچنین میتواند با ایجاد فرصت جهت توسعه و شکوفایی معادن و صنایع معدنی، امکان انتقال تکنولوژی های نوین و دانش تخصصی را برای بومی سازی آنها فراهم نماید.
توجه مناسب به توسعه بخش خصوصی، ثبات قوانین و مقررات، جهتگیری توسعهای با نگاه صادراتی با رعایت افزایش ارزش افزوده در فرآوردهها و حل مشکلات قانونی، مقررات حمایتی و بوروکراسیهای غیر ضروری، از دیگر وظایف دولت در این حوزه است.
توجه به وجود ذخایر معدنی در نقاط مختلف کشور، خصوصاً در مناطق کمتر توسعه یافته با اشتغالزایی مستقیم درخور و همچنین ایجاد اشتغال غیر مستقیم، از جمله پتانسیلهای بخش معدن و صنایع معدنی است که توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در اقصی نقاط کشور با آنها آمیخته است.
از جمله نیازهای اساسی جهت تبیین سیاستهای توسعهای و تصمیمسازیهای صحیح و اجرایی در بخش معدن، آگاهی صحیح از اطلاعات پایه آن میباشد. واضح است که این اطلاعات علاوه بر یاری تصمیمسازان و تصمیمگیران، بازویی قوی برای بخش خصوصی خواهد بود.
انتشار ویرایش جدید بانک جامع معدن و صنایع معدنی که با همت خانه معدن ایران میسر شده است، از جمله فعالیت های شایسته ای است که میتواند زمینه مناسبی را برای شناخت فرصتها و تهدیدها فراهم کند، امر که پیوستگی و انتشار به موقع از جمله ویژگی های برجسته آن است.